Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yeni işletmelerin özelleştirme programı kapsamına alındığını duyurdu. Programın 31 Aralık 2020 itibarıyla tamamlanması planlanıyor. Yeni özelleştirme paketi TP Petrol Dağıtım A.Ş., Türkiye Elektromekanik Sanayi ve Elektrik Üretim A.Ş.’nin üç termik santrali ile 26 hidroelektrik santralini kapsıyor.

TP Petrol Dağıtım A.Ş (“TPPD”)

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na bağlı bir akaryakıt dağıtım şirketi olan TPPD, özelleştirme programı içerisindeki en ilgi çeken şirket olup, şirketin devlete ait paylarının satış, blok satış, halka arz, varlık satışı, kiralama gibi birçok farklı yöntem ile özelleştirilmesi planlanıyor.

TPPD’nin Haziran 2015 sonu itibarıyla 300 istasyonu bulunmakta olup, kapasite bakımından 85 dağıtım şirketi arasında 5. sırada yer almaktadır. TPPD’nin 2015 sonu itibarıyla 400 istasyona sahip olması planlanmaktadır.

TPPD, özelleştirme süreci 2002’de tamamlanan Petrol Ofisi’nden sonra özelleştirilmesi planlanan ikinci akaryakıt dağıtım şirketi olacak.

Türkiye Elektromekanik Sanayi (“TEMSAN”)

1977’de kurulmuş kamuya ait bir şirket olan ve elektrik üretimi sistemlerinin kurulumu ve işletimi işleri ile iştigal eden TEMSAN’ın Diyarbakır ve Ankara’da konumlanmış dört adet fabrikası bulunuyor. TEMSAN’ın tamamının 2020 yılına kadar satış, blok satış, halka arz, varlık satışı, kiralama gibi birçok farklı yöntem ile özelleştirilmesi amaçlanıyor.

TEMSAN, 2015 yılı itibarıyla, 23 hidroelektrik santralin inşasında görev almış olup, şirketin hâlihazırda yürütülen 8 adet projesi bulunuyor.

29 Termik ve Hidroelektrik Santral

Özelleştirme programı kapsamında, EÜAŞ’ın sahip olduğu 3’ü termik 26’sı hidroelektrik enerji santrali olmak üzere toplam 29 santralin özelleştirilmesi planlanıyor.

Bu doğrultuda, Hopa Termik Santrali, Bursa Doğal Gaz Santrali ve Aliağa Enerji Santrali de varlık satışı, lisans devri, işletme hakkı devri gibi çeşitli yöntemlerin kullanılması suretiyle özelleştirme kapsamına alınan işletmeler arasında bulunuyor. Bu işletmelerden Bursa Doğal Gaz Santrali, 400 MW kurulu gücü ile Türkiye’nin en büyük enerji santralleri arasında yer alıyor.

26 hidroelektrik enerji santralinin özelleştirmesinin lisans devri ve/veya işletme hakkı devri yöntemiyle gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun bu kararı 24 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 15 Haziran 2015 tarih ve 2015/55 no’lu kararın tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.